Parohii

Parohia „Sf. Grigorie Luminătorul”

Parohia „Sf. Grigorie Luminătorul” este reprezentată de pr. paroh, Lefter Ene, tel.0769988645, pr. Gheorghe Stan, tel. 0747033649 și are următoarea adresă: str. Concordiei nr. 2, Tulcea, jud. Tulcea, cod poștal 820033.

Biserica ce iniţial aparţinea cultului armeano – gregorian, a fost clădită pe terenul din strada Concordiei nr.2 din Tulcea (fiind zona, la vremea respectivă, a aşa – zisului ”cartier armenesc”), teren donat de familia Garabeţean în anul 1883 când a început şi zidirea ei, sub patronajul armenilor de frunte ai oraşului: Hamparţum Garabeţean, Simeon Moldovian şi Mihran Cârâgcian. Pentru această acţiune au contribuit cu donaţii şi ajutoare atât enoriaşii din Tulcea cât şi negustorii armeni care treceau cu mărfuri prin oraş.

Ridicarea bisericii a durat 3 ani, având arhitectura în formă de cruce în exterior şi de navă în interior. Primii epitropi au fost aleşi dintre armeni. Sfinţirea a fost făcută de către preotul Vartan Balian. Până în anul 1937 biserica a fost păstorită numai de preoţi armeni. În curtea bisericii se află şi astăzi patru morminte ale fondatorilor sau poate a slujitorilor acestui sfânt locaş (trei pe lespezi aşezate pe pământ şi unul format dintr-o cruce de marmură albă împrejmuit cu grilaj metalic), cu inscripţii în limba armeană veche amestecată cu arabă, care nu au putut fi descifrate de cunoscătorii limbii armene moderne.

                În al doilea război mondial, biserica a fost bombardată şi la renovare i s-a schimbat întrucâtva arhitectura exterioară. A fost de asemenea grav afectată în urma cutremurului din 1977, când au apărut crăpături foarte mari ce puneau în pericol stabilitatea zidurilor. În acelaşi an, printr-o convenţie care s-a semnat între Biserica Armeană din România (cu sediul la Bucureşti) şi Biserica Ortodoxă Română prin Arhiepiscopia Tomisului şi a Dunării de Jos, s-a stabilit repararea bisericii şi darea în folosinţă cultului ortodox român.

                Hramul bisericii se serbează la 30 septembrie, de „Sf. Grigorie Luminătorul”.

Primul paroh român, preotul Ene C. Lefter, în funcţie şi astăzi, a fost numit în 1978. Ajutat cu fonduri de Centrul Eparhial- Galaţi şi din donaţiile credincioşilor, s-au efectuat reparaţii urgente de întreţinere în interiorul şi exteriorul bisericii. Tot de la credincioşii ortodocşi s-au primit obiecte de cult pentru înzestrarea bisericii: sfinte icoane, vase, evanghelii, cruci, veşminte preoţeşti, cărţi de cult, etc.

                Pe data de 18 februarie 1979 s-a oficiat slujba de sfinţire a bisericii de către Prea Sfinţitul Episcop Vicar Epifanie Tomitanul, ca delegat al Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Antim Nica al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos- Galaţi, împreună cu un sobor de preoţi şi în prezenţa unui mare număr de credincioşi.

În 1986 s-au încheiat lucrările de reparaţii capitale la exteriorul bisericii, constând în înnoirea tencuielilor exterioare şi aplicarea unui glet de ciment şi praf de marmură. În 1988 s-au terminat şi reparaţiile capitale la interiorul bisericii: înnoirea tencuielilor la pereţi şi tavane, repararea instalaţiilor electrice, înlocuirea duşumelelor din lemn cu mozaic granulat şi a uşilor şi ferestrelor vechi, cu unele noi, metalice.

În 1989, sculptorul Vasile Oglinzeanu din satul Nemţişori judeţul Neamţ, a terminat catapeteasma bisericii, din lemn de stejar şi uşa de la intrare. Din 1990, biserica are şi încălzire centrală. Prin bunăvoinţa credincioşilor biserica a fost a fost înzestrată cu 25 de strane de stejar sculptate în 1994, iar familia Nicoleta şi Valeriu Hagiu au donat în 1992 trei policandre noi. Din donaţiile familiei Elena şi Corneliu Munteanu s-au confecţionat şi montat icoanele metalice pe întreaga catapeteasmă, două icoane de lemn de stejar sculptat şi un scaun arhieresc.

Din 1999, din contribuţiile credincioşilor s-au executat reparaţii capitale la acoperiş, iar în vara anului 2000 s-a înlocuit gardul împrejmuitor din lemn, cu gard metalic.

În prezent la Parohia „Sf. Grigorie Luminătorul” slujesc următorii: Pr. Paroh. Ene Lefter, Pr. Stan Gheorghe.

Despre autor

Avatar

admin

Lasa un comentariu