Parohii

Parohia „Schimbarea la Faţă”

Parohia „Schimbarea la Faţă” este reprezentată de  pr. paroh, Gheorghe Dăscălescu, tel. 0723370024, pr. Vasile Tănase, tel. 0756030809, pr. Dănuţ Lisovencu, tel. 0742188870, Diac. Petrov George tel. 0770687566 și are următoarea adresă: str. Str. Gavrilov Corneliu nr. 93, Tulcea, jud. Tulcea, cod poștal 820080.

Între anii 1834-1840, populația de origine slavă (ruși, cazaci, zaporojeni) care au descins pe teritoriul de astăzi al parohiei „Schimbarea la Față” din orașul Tulcea, venind din părțile Ucrainei, de pe Don, au pus temelia unei biserici ca unii care erau creștini ortodocși din 1834.

Construirea acestui lăcaș de închinăciune a durat până în 1840 când a fost dată cultului. Nu se cunoaște numele episcopului sau delegatului acestuia care a sfințit biserica. Inițial aceasta a fost acoperită cu stuf și construită în formă de casă țărănească și durează în această formă până în jurul anului 1872, când, ne mai corespunzând menirii ei, populația care se găsea sub stăpânirea Imperiului Otoman, ia hotărârea de a construi o altă biserică mai încăpătoare, ținând seama că numărul locuitorilor crescuse simțitor.

Pentru noua construcție a fost necesar să se obțină autorizația Porții Otomane, scop în care a fost prezentată o cerere autorităților locale, și, în baza raportului făcut de Ismail Bey, prefectul județului Tulcea și de guvernatorul ținutului Dunărean, Omer Feozi Pașa, se obține autorizația de a construi alături de vechea biserică, care urma să fie dărâmată, un monument cu turlă de biserică și formă de pătrat în care se găseau Sfânta Masă din Sfântul Altar al vechii biserici.

În 1872, pe 6 august, se pune temelia, oficiindu-se sfințirea locului de către episcopul grec Dionisie. Construirea ei durează până în 1882 când este terminată și sfințită de către episcopul român al Dunării de Jos, Iosif Gheorghian, la 13 noiembrie, dându-i-se hramul „Schimbarea la Față”.

Biserica posedă în original firmanul Porții Otomane care ar data din anul 1286 (an arab, echivalent cu anul 1868). Biserica este construită prin contribuția enoriașilor și se crede că s-a făcut colectă și în părțile Kievului, ceea ce denotă strânsa legătură dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Română.

În anul 1935 a fost pictată de pictorul Eduard Kelly din București, iar în anul 1940, în timpul unui cutremur, s-a prăbușit turla cea mare, probabil din cauza greutății și s-a reconstruit una mai mică și mai ușoară. În anul 1977, tot din cauza unui cutremur, biserica a avut mult de suferit necesitând lucrări de reparații și pictură. A fost pictată în interior prin grija p. c. pr. Jerpălău Gheorghe, iar în 2002-2003, în exterior, prin contribuția credincioșilor parohiei și sub directa îndrumare a preotului paroh Dăscălescu Gheorghe. Biserica a fost resfințită la data de 12 octombrie 2003 de către I.P.S. Teodosie al Tomisului însoțit de un sobor de preoți în frunte cu P. C. Pr. Protoiereu Ispas Romeo Gabriel.

 

Despre autor

Avatar

admin

Lasa un comentariu