Parohii

Capela „Sf. Ev. Luca”

Avatar
Scris de admin

În data de 20 Martie1997 se înfiinţează şi se dă spre folosinţă Capela Sf. Apostol şi evanghelist Luca din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea, cu un post de preot, în persoana pc. Părinte Cadiu Petre Iustinian de la parohia ,,Înălţarea Domnului,, spre a fi deservită. Capela se amenajează în spaţiul de la etajul VI al spitalului şi constă în pictura pereţilor cu imagini conţinând picturi pe teme religioase, crearea unui gol în peretele despărţitor, pentru altar şi catapeteasmă şi prevederea unei uşi respectiv gratii între hol şi casa scării. Spaţiul în care se amenajează capela este învecinat cu sala de şedinţe şi casa liftului. Capela este dotată cu un minim de obiecte de cult necesare slujirii.

În anul 2001 pc. preot Constantin Sandu Gabriel, preot misionar la Protoieria Tulcea primeşte sarcina de a sluji la această capelă. Începând cu 1 iunie 2003, prin decizia nr.131 se aprobă de către Arhiepiscopia Tomisului înfiinţarea parohiei misionare Sf. Apostol şi Evanghelist Luca, având hramul ,,Sf. Evanghelist Luca,,.Tot la acea dată prin decizia Arhiepiscopiei Tomisului cu nr.123, Pc.preot Constantin Sandu Gabriel, se transferă în postul de preot misionar la această parohie.

În anul 2004 capela este mutată în spaţiul în care a funcţionat Farmacia pentru diabet, un loc propice şi adecvat unei capele, deoarece era la parter şi era situlat chiar la intrarea bolnavilor şi aparţinătorilor în spital.Tot atunci datorită creşterii de fonduri financiare capela este îmbogăţită cu sf. icoane mari-1/1m respectiv 1/2m pictate în ulei pe pal, Evanghelie nouă, sfeşnice, cruci, cădelniţe, candele, toate din metal comun aurit.Se adaugă veşminte preoţeşti noi, cărţi de slujbă icoane de mărime medie şi mică, cărţi bisericeşti noi pentru rânduiala sf. slujbe.

Cu data de 1.03.2006 pc. Preot Constantin Gabriel este angajat de către Spitalul Judeţean Tulcea în funcţia de preot definitiv. Se desfăşoară o activitate misionară şi duhovnicească intensă în noul spaţiu, până când capela este mutată în anul 2006 chiar pe rampa unde parchează maşinile Ambulanţei. Locul destinat capelei este inferior faţă de celelalte şi neadecvat. În anul 2010, luna iunie, capela este amplasată iarăşi la etajul VI al Spitalului, în acelaşi loc unde a fost la început.

La data de 18 octombrie 2010, la slujba de hram închinată ,,Sf Ap şi Ev. Luca Prea Sfinţitul Visarion însoţit de un sobor de preoţi binecuvântează acest spaţiu pentru oficierea slujbelor religioase, ţinând cont de faptul că în perioada când capela a avut alte locaţii spaţiul a fost folosit pentru depozitarea arhivei spitalului.

Din anul 2006 şi până în prezent capela funcţionează în acelaşi loc. Se fac eforturi pentru ridicarea unei capele din lemn în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, pentru nevoile duhovniceşti ale bolnavilor şi personalului medical. În prezent, capela deţine tot cea ce este necesar unei sfinte biserici, are doi cântăreţi şi o femeie la pangar, toţi aceştia desfăşurându-şi benevol activitatea.

Capela „Sf. Ev. Luca” este reprezentată de pr. Gabriel Constantin, tel. 0723225014 și este situată în Spitalul Judeţean Tulcea.

Despre autor

Avatar

admin

Lasa un comentariu